Mini-tanfolyam 1. rész: Miért fontos a gondos és alapos előkészület?

Egy teljes lakásfelújítás vagy egy új ház felépülése kapcsán soha nem találkozom olyan gyakran a tulajdonosokkal, mint amikor a fürdőszobát tervezgetjük. Pedig ez csupán néhány négyzetméter az egész lakáshoz képest…

Nézzük csak meg közelebbről, miért nem érdemes megspórolni az alapos előkészületeket?

Mert….

1. …a fürdőszobát hosszú távra, 12-15 évre tervezzük!

Nincs még egy ilyen helyiség a lakásban, ami ilyen hosszú időn át, ennyire “állandó”. A nappalit ha megunjuk, veszünk néhány új függönyt, más színre festjük a falakat, vagy lecseréljük/letakarjuk a fotelt. A fürdőszobát ezzel szemben az emberek hosszú távra tervezik, nem szokás “Ó, meguntam ezt a kádat vagy csempét!” felkiáltással csak úgy, ripsz-ropsz lecserélni.  15 év pedig nagyon hosszú idő!

Éppen ezért érdemes jó minőségű, időtálló darabokat, és olyan színeket választani, ami nem az aktuális divatot követi, hanem valóban közel áll hozzánk, szívesen nézzük még 10 év múlva is (pl. biztosan emlékszel, hogy pár éve divat volt a kék és rózsaszínű kád, ki az aki ezt ma szívesen nézi…) Sokan emiatt a harsány színek helyett a semlegesebb tónusok felé fordulnak és inkább a kiegészítőkkel (pl. törölközők, szappantartó, stb.) fűszerezik a teret.

2. ….milliméter pontos tervezés szükséges!

A fürdőszobában még mielőtt bármit megvásárolnánk különösen fontos, hogy mindent alaposan és pontosan eltervezzünk. A nappaliba megvehetjük a kanapét “kb. jó lesz” alapon is, legfeljebb egy kicsit ide-odatologatjuk, hogy megtaláljuk a legideálisabb helyét. Próbáljuk csak meg ezt a káddal vagy a mosdóval:)

A berendezéseknek és a csatlakozásoknak fix helyük van, ami ráadásul elveszi a tér nagy részét és előre tudnunk kell, hogy kényelmesen be tudunk-e majd szállni a kádba és a mosdóhoz is rendesen odaférünk-e, ha van WC és bidé, kényelmesen tudjuk-e majd használni… ha a kazán is itt van, nem ütjük-e be a fejünket.

Ráadásul nehéz dolgunk van, hiszen a magyar fürdőszobák szinte kivétel nélkül kicsik (a katalógusokban bemutatott 30-40 m2-es termekkel szemben). Meg kell mondjam, hogy méret ide vagy oda, én még nem találkoztam olyannal, hogy egy fürdőszoba nagy lett volna ( a 16 m2-s fürdőszobáknál is ugyanúgy centizgetünk, hiszen a nagyobb alapterületen sokkal több funkciót szeretne a tulajdonos, így hamar visszatérünk az alaphelyzetre: bárcsak egy kicsivel nagyobb lenne:)

3. …mert igen drága

Egy új fürdőszoba a konyhához hasonlóan kétségkívül az egyik legköltségesebb dolog.

És ha már ennyi pénzt áldozunk rá, érdemes gondosan megterveznünk, utánajárnunk, nehogy kárba vesszen az a rengeteg pénz és néhány átgondolatlan részlet miatt a mindennapos öröm helyett mindennapos bosszúság legyen a jutalmunk.

4…. a kapkodásnak sosincs jó vége

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyunk… Soha ne hiszik el nekem, pedig minimum 3-4 (!) hónappal a fürdőszoba felújítás előtt érdemes az előkészületeket megtenni. Ugyanis gyakran hosszú hetek eredménye, mire a széles választék bőség tengerében végre kiválasztjuk a nekünk tetsző csempét, szanitert, csaptelepet, bútort.

Ezután az sem kevés idő, mire pontosan megtervezzük, hogy melyik színből, mintából hová, hány darab kell.

Ezután jöhet csak a rendelés – a dekorokra pedig a tapasztalatok alapján 6-8 hetet általában várni kell. Senkit ne tévesszen meg, hogy a fürdőszoba szalonokban 2-3 hetet ígérnek. Ez az alapcsempékre igaz is lehet, de a díszcsíkok helyett 2 hét múlva inkább csak kifogásokat fogunk kapni (nem volt a gyárban, le kellett gyártatni, késik a kamion, stb.) És mivel burkolni díszcsík nélkül nem lehet, mindenkinek az a legjobb, ha eleve ennyi idővel számolunk.

Ugyanez igaz a mesterekre is. Ahhoz hogy összehangoljuk a munkájukat, a szezonban (május -szeptember) nem elég a felújítás előtt 1-2 héttel kutatni utánuk, hiszen a jó szakemberek hetekkel előre be vannak táblázva.

5. …sokszor nem látjuk a fától az erdőt

Ez különösen igaz, amikor papíron tervezgetünk. Például a csempemintákat, díszítéseket. Leköti a figyelmünket a melyik színből mennyit vegyek, melyik minta hová kerüljön és esetleg elfeledkezünk a végén felszerelendő tükörről, polcról, törölközőtartóról. Ami pont a legszebb és legdrágább csempénket, vagy mintánkat takarja el….

6. …mert van egy nagy különbség fürdőszoba és álomfürdőszoba között.

Mindkettőben tudsz kezet és fogat mosni.

Az igazi álomfürdőszoba azonban szép, praktikus és különleges egyszerre. De ami még ennél is fontosabb…

Képes arra, hogy vadonatúj, gyönyörű fürdődbe belépve az álmos reggelek helyett rögtön jól indítsa a napod. Vagy este, egy fárasztó nap után legyen végre egy biztos helyed, ahol megpihenhetsz és felfrissülhetsz… Egy hely, ahol igazán jól érzed magad…és ahol lesz végre egy kis időd valakire, akit talán kicsit elhanyagoltál az utóbbi időben: önmagadra:o)

A gondos előkészületnek tehát meg lesz az eredménye, meg lesz a haszna. Ha elkészül az álomfürdőszobád, akkor életed sikeresebb és boldogabb lesz:)

************************

+1 … félünk, hogy miután elkészült új fürdőszobánk, vagy legalábbis már megvettük az összes anyagot, egy sokkal jobbat, egy sokkal szebbet, vagy egy sokkal olcsóbbat látunk.

Ez egy valós félelem, azonban szerintem van erre egy remek ellenszer. Erről fogok legközelebb mesélni:)

6 Responses to “Mini-tanfolyam 1. rész: Miért fontos a gondos és alapos előkészület?”

 1. Nagy Tibor
  május 11th, 2009 at 16:33

  Ebben tévedsz:
  ” Ugyanez igaz a mesterekre is. Ahhoz hogy összehangoljuk a munkájukat, a szezonban (május -szeptember)”
  Nekem a szezon mindig január közepéig tart!
  A február kritikus időszak!
  Februárban szerintem nincs már pénzük az embereknek fürdőszobára

 2. Boldog Szilvi
  május 14th, 2009 at 22:43

  Szia Tibor!

  Egy film címe jutott eszembe: Tudom, hogy tudod, hogy tudom… :o)))

  Talán nem tévedek, ha azt gondolom, hogy ugyanarról beszélünk:o) Én azt mondom, hogy jó lesz időben elkezdeni a szakik után kutatni, mert szezonban akár hosszú heteket kell várni, Te azt mondod, hogy jó lesz időben elkezdeni szakik után kutatni, mert a jó mesterek esetében szinte egész évben szezon van. Ezt csak megerősíteni tudom, valóban sok egész évben elfoglalt szaki van, én is ilyenekkel dolgozom:) Mint ahogy az is igaz, hogy szezonban rossz mestert se lehet találni, mert az is elfoglalt…

  Tehát a lényeg, amiért ezt írtam, Tibor kiegészítésével: a kapkodásnak sosincs jó vége, mindig időben kutass a szakik után, mert a JÓ szakik szezonon belül és kívül is elfoglaltak.
  Hmmm?
  Szilvi

 3. keoma
  július 3rd, 2009 at 21:03

  Szia Szilvi!
  A leírtakban teljesen igazad van, DE…
  A díszcsíkoknál, még hozzá tenném, hogy ne számoljuk ki koopra, hanem hagyjunk rá még pár darabot. Ez igaz a többi csempére is, főleg, ha sokat kell rá várni. Sokan esnek abba a hibába, hogy minden pont darabra elég.. Soha nem árt, ha van a pincében minden fajta burkolatból pár darab féretéve, soha nem tudni, mikor jön jól. Mint köztudott sok csempét nem lehet már kapni egy-két év múlva. A csempe kiválasztásánál nem árt megnézni a minőséget. Ebben gondolok a görbeségre és a méretpontosságra. Sok esetben a 6-8000 fointos csempéknél is van 1-2mm eltérés. Nem árt megnézni a lapok felületi görbületét. Két lapot egymással szembe fordítunk, és megnézzük, mekkora hasa van.
  A burkolónál pedig mégéri a NEM 1300 forintos szakikat választani. Nem muszály 4000-ért burkoltatni, de aki feltünően olcsón csinálja, attól minőséget ne is várjunk…

 4. Richárd
  szeptember 2nd, 2009 at 20:10

  hello szilvi

  bocs hogy csak most válaszolok az emailekre de csak most talátam rájuk mert hiába figyeltem hogy jött -e emailem nem látam öket mert máshozva sorolta be az email fiok
  ebben arészben teljes igazad van én egy nagy lakás korszerűsítésben vagyok és az egészet én a két kezi munkámal csinálom alapos tervezés után nekem is kis fürdőszobám van miden ceti számít egy ideje már csinálom de nagyon lassan haladok vele majd küldök néhány képet róla remélem teceni fog azt monják hogy nagyon jó lesz.

 5. Edit
  január 18th, 2010 at 14:12

  Nem tudom megállni, hogy ne írjak be. Lehet, hogy én nem átlagos háziasszony vagyok, de éppen most kezdtem el a fürdőszoba, konyha felújítást – vagyis, már kihívtam a mestert és átbeszéljük a dolgokat, éppen azért, mert Szilviának adnék igazat. Most van lehetőség nem kapkodva stb. végigjárni, végig gondolni mindent.

 6. Bogán Ilona
  április 12th, 2010 at 13:19

  Kedves Szilvi!

  Nagyon örültrem mikor erre az oldalra találtam. Annak még inkább, hogy a felújítást úgy terveztem, ahogy leírtad. Mégis van egy gondom. Panel fürdőszobám szeretném felújítani ami igen kicsi (1,6X1,6). Tusolókabint, törölközőszárítót. mosdót+tülröt szeretnék bele. Tudnál valami klassz dolgot ajánlani. A mesterek már felmérték a terepet. Ez a pici kis terület nem lesz túl olcsó. A szanitereket, hol érdemes beszerezni. Milyet ajánlasz. Világos csempét szeretnék. Szerinted jó? Legyen benne dekorcsík vagy valami minta? Én az egyszerú dolgokat szeretem. Várom az ötleted. B. Icu

Neked mi a véleményed?

Mielőtt kérdeznél: A kérdésekre általában 1 héten belül válaszolunk, köszönjük türelmed. (ha most először írsz ide, akkor a hozzászólásod nem jelenik meg azonnal, hanem csak akkor, amikor válaszolunk rá.)

A reklámtartalmú hozzászólásokat automatikusan töröljük. Amennyiben reklámozni szeretnéd magad, céged vagy terméked, a Mesterkereső vagy Üzletkereső oldalon a helyed!)

Fürdőszoba felújítás, építkezés előtt állsz?
Ötleteket és kedvezményeket keresel?

SZOLGÁLTATÁSOK

Fürdőszoba TV

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

  None Found

Ti mondtátok…

"Nagyon hálás vagyok a Fürdőszoba Titkokért, mert nagyon sok hasznos tanácsot, ötletet lestem el innen és ennek köszönhetően most már nekünk is egy szerethető, nekünk tetsző fürdőszobánk van!" Kati

Az ajándék fürdőszoba webmagazin neked is jár!

"Kedves Szilvi ! Fogadja őszinte köszönetemet, gratulációmat amit csinál , ahogyan csinálja az briliáns. Miután a fürdőszoba mindig a népek kultúrájának meghatározó , minősítő eleme volt Ön valódi küldetést teljesít ennek tárgyában. De jó lenne más területen is ilyen rátermett emberekkel találkozni. Kézcsókkal, vödör vízzel, tisztelője : Kocsis Albert"

Feliratkozás a Tippek és Trükkök hírlvélre!

"Kedves Szilvi! Nagyon tetszik az oldalad, mióta rábukkantam, alig alszom…:) Erzsi"

Az ingyenes Webmagazin Neked is jár!

"A Fürdőszobatitkok zseniális" - V. Ági, internet marketing szakértő

Feliratkozás az ingyenes magazinra és hírlevélre!

"Ellátogattam honlapjára, tetszetősnek találtam a tartalmában és megjelenésében egyaránt." K. Adrienn, feng shui szakértő

Jól jönne néhány ötlet? A megoldásért katt ide!

Gratulálok a weboldalhoz, ötletes, mozgalmas! Sz. Edina, lakberendező

Ingyenes fürdőszoba tervezők: Mert megérdemled!

A fotó és a bemutatkozó szöveg nagyon tetszett, kár eldugni." Cs. Péter, informatikus

Az ajándék fürdőszoba webmagazin neked is jár!

A mai napon a furdoszobatitkok.hu fantázia nevű blogját meglátogattam. Szeretnék gratulálni hozzá, nagyon színvonalas honlapot készített. - egy szakmabeli webáruház

Feliratkozás az ingyenes magazinra és hírlevélre!

"Nagyon örültem, mikor véletlenül ráakadtam a lapodra, köszönöm neked, hogy van ilyen. " H. Józsefné

Jól jönne néhány ötlet? A megoldásért katt ide!

"Szia Szilvi! Csatlakozom az előző gratulációkhoz! Tényleg nagyon szép és hasznos az oldalad! :) Gratulálok!!" Anna

Ingyenes fürdőszoba tervezők: Mert megérdemled!

Jó lett a magazin, csoda szépeket láttam! Erzsi

Ingyenes fürdőszoba magazin: Ez még jól jöhet!

"Felháborító! Egy percem sincs és már vagy félórája itt ragadtam és olvasok:-)" P. Laci

Az ajándék fürdőszoba webmagazin neked is jár!

ÚJ!!! CSEMPE KERESŐ

 • ÁR szerint (Ft/m2):

 • GYÁRTÓ szerint:

 • TÍPUS szerint:

 • Látványterveim:

  FÜRDŐSZOBA KERESÉS

  STÍLUS szerint

 • SZÍN szerint

 • MÉRET szerint

 • NÉPSZERŰ ROVATOK