A tökéletes fugázó anyag kiválasztása érdekében összefoglaltam néhány praktikus tanácsot, néhány gyakorlati tippet.

Mikor válasszak fugát?

Ha rám hallgatsz, semmi esetre sem hagyod az utolsó pillanatra. Írtam már korábban róla, hogy az emberek többségének eszébe sem jut a fugázó anyag egészen addig, amíg a szaki el nem kezdi keresni.

A legjobb időpont a fuga választásra, amikor a csempe már megérkezett és a kezedben van.  Ugyanis emlékezetből vagy katalógus alapján fugát választani olyan, mint bekötött szemmel vadra lőni. Vagy sikerül, vagy nem.

Tehát mindegyikből a kezedbe veszel 1-1 darabot és elindulsz a festékboltba/barkácsba. Ha szerencsés vagy, akkor a szaki már hagyott nálad egy fuga színkártyát, ebben az esetben megspórolod az utat.

Milyen színű legyen a fuga?

1-1 gyár termékkínálatában minimum 30-40 fuga színnel találkozhatsz. A csempével/padlólappal a kezedben már biztosan ki tudod választani az árnyalatban hozzá illőt.

Néhány éve divat volt a nem harmonizáló, erősen elütő fuga (például fehér csempe narancsszínű fugával), ez szerintem ízlés kérdése, ízlésen pedig nem érdemes vitatkozni:) Mindenesetre ez lényegesen ritkább, általában a csempével harmonizáló árnyalatok a kedveltek.

Lehet-e különböző színű a padló és a fal?

Természetesen! Egyáltalán nem kötelező, hogy a falon lévő fuga és a padló fugája azonos színű legyen. Például ha a falra fehér fugát teszünk, és a padlónk zöld, akkor nyugodtan választhatunk a padlóra a zölddel harmonizáló fugát. Sőt! Valószínűleg takarításkor áldani fogjuk döntésünket, hogy nem fehéret választottunk.  A padlón ugyanis – kedvenc mondásom szerint – előbb-utóbb minden fuga szürke lesz….

Milyen szélességű legyen a fugázó anyag?

A javasolt fuga méreteket a gyári katalógusokban a jobbak megadják.

Falicsempéknél általában kettes-hármas fugával szoktunk burkolni.

Ha valaki kevésbé szereti a fugát, akkor érdemes élrecsiszolt/rettifikált csempét vásárolnia, ugyanis ez szinte fuga nélkül burkolható. Évről évre egyre több gyár rukkol elő élrecsiszolt lapokkal, sokszor a népszerű termékek 2 féle változatban rendelhetők: hagyományos vagy rettifikált. Igaz, ez utóbbiak nem tartoznak az olcsók közé.

Milyen márkát vegyek?

Szerencsére több, jó minőségű márka közül lehet választani, a legismertebbek a következők (a sorrend egyben az általam megkérdezett burkolók népszerűségi sorrendje is):

CIMSEC fugázó anyag

Knauf fuga

Mapei fuga

Sopro fuga

Murexin fuga

Igazán nagy különbség a normál fugázó anyagok esetében szerintem nincs, a színek lehetnek eltérőek (ezért ha egyiknél nem találsz kedvedre valót, érdemes megnézni másik márkát), illetve egyes márkák erősebbek a speciális helyzetekre való termékekben.

Mire figyeljek még?

Íme legjobb kivitelező szakim további 5 gyakorlati tippje:

1. Hogy ne száradjon rá a fuga a csempére…

Nézd meg, hogy a burkolód alaposan lemosta-e a fugát, ugyanis, ha egyszer megkötött, szinte lehetetlen levakarni… Probléma esetén vegyél cementfátyol eltávolítót.

2. Hogy ne maradjon benne fugakereszt…

Banálisnak tűnik, mégis előfordulhat, hogy fugázás előtt benn marad egy fugakereszt. Ez nemcsak ronda, de később kipotyoghat és lukas marad a fuga, máris lehet javítani.

3. Hogy a ragasztó legyen alaposan kitakarítva fugázás előtt a közökből..

Különben a fuga alatt lévő sötétszürke ragasztó átüt majd és ettől foltosnak, koszosnak hat majd az új fuga.

4. Hogy “telibe” húzzák a fugát…

Mert ha lyukacsos, buborékos marad, akkor könnyen kipotyoghat.

5. Zuhanyfülkékhez ajánlott speciális fugát tenni…

A penészedés elkerülése, illetve a nagyobb strapabírás érdekében. Ez lehet emulzió, amit a fugához kevernek, vagy eleve ilyen célra készített speciális fugázó anyag.

UI: A cikk célja, hogy gyakorlati, praktikus segítséget nyújtson fürdőszoba átalakítás előtt állóknak. Semmiképpen nem célja a fugázó anyagok technikai paramétereinek, műszaki jellemzőinek taglalása, az olvasók többségének untatása… Ilyen irányú kérdések esetén kérlek nézd meg az ajánlott gyárak honlapjait.

Kérdésed van? Egyetértesz? Más a tapasztalatod, véleményed? Írd meg a hozzászólásokban:)

Similar Posts:

    None Found