rektifikált lap Opoczno SalonikaA rektifikált lapok manapság egyik színvonalas gyár repertoárjából sem hiányozhatnak, és mindig drágábbak, mint hagyományos társaik. De miért is? Vajon mit is jelent ez és hogyan lehet/kell helyesen burkolni?

Rektifikált – mit is jelent?

Először is gyorsan felsorolom, hogyan találkozhatsz vele a magyar fürdőszoba szalonok és eladók szóhasználatában: rettifikált, rektifikált, élcsiszolt, méretre vágott, lézervágott, fuga nélkül burkolható, hogy csak a legismertebbeket említsem.

A rektifikált lapok legfőbb jellemzője, hogy tökéletesen méretpontosak és sarkaik derékszöget zárnak  be, így a rektifikált lapok szinte (!) fuga nélkül burkolhatók -rendkívül elegáns és impozáns hatást garantálva.

A “hagyományos” porcelán lapokat az égetés előtt vágják méretre és az égetés során veszítenek eredeti méretükből. Ezután egy gép kiválogatja a közel azonos méretű lapokat (ezt nevezik kalibrációnak) és bedobozolja a nagyjából egyformákat (ezért van az, hogy amikor csempét veszel, mindig jegyezd fel a dobozon látható kalibrációs kódot, ugyanis a különböző kalibrációs kódú csempék különböző méretűek, és később pótlás esetén ez nem mindegy…). Ezzel szemben a rektifikált lapokat égetés után vágják pontos méretre, ezért nevezi a szerintem legjobb magyar fordítás “méretpontosnak”.

Rektifikált lapok burkolása- tényleg fuga nélkül burkolhatod?

Alapszabály, hogy a burkolásnál javasolt fuga méretet először mindig a gyártó katalógusában ellenőrizd. Általában a gyártók 1-2 mm-es fugát javasolnak, különösen nagy méretű rektifikált lapok esetében -azonban ez, amennyiben a lappal harmonizáló színű fugát választasz, gyakorlatilag szinte észrevétlen lesz.  (különösen újonnan épülő házaknál fontos, hogy legyen egy kis fuga, hiszen az új épületeknél 1-2 évig még “mozognak” a falak).

Óriás méretű rektifikált lapok helyes burkolásának “Szentháromsága”:)

vagyis mi az a 3 dolog, ami egy nagy méretű, “méretpontos” lap helyes burkolásához elengedhetetlen?

1.) OK, az elsőt már mindenki tudja, ez maga a rektifikált lap:)

2.) egy tökéletesen sík, tükörsima felület (egyenetlenségek, hibák nem lehetnek)

3.) egy profi, hasonló lapokkal komoly gyakorlatot szerzett burkoló – na igen, egy ilyen rektifikált lapnak nemcsak a m2 ára, de a burkolása is többe fog kerülni a hagyományosnál.  Jó, ha erre lélekben felkészülsz és nem a burkolási áron próbálsz spórolni- ugyanis egy “kezdőnek” a drága lapból kísérletezése a végén igazán sokba kerülhet…

Neked van tapasztalatod rektifikált lapok burkolása terén? Oszd meg velünk a hozzászólások között!

Hamarosan pedig bemutatok néhány csinos rektifikált lapot különböző árkategóriákban.

Similar Posts:

    None Found