szep_zen_furdoszobakHa a mindennapi rohanás után egy kis pihenésre vágysz, hozz létre egy kis nyugalom-oázist a fürdőszobádban, ahol megpihenhetsz és feltöltődhetsz: megmutatjuk, hogyan hozz létre igazi, ZEN stílusú fürdőszobákat.

A zen stílus ügyesen ötvözi a kifinomultságot és az egyszerűséget, a tervezettséget a spontán dolgokkal: egy nyugodt hely, ahol könnyű ellazulni és feltöltődni.  Bár leginkább a minimál stílushoz áll közel, számomra igencsak mást jelent: egy emberközeli, barátságos minimált.

1. Legyen egyszerű a design!

A ZEN stílus alappillérei az egyszerűség, az átláthatóság és a funkcionalitás. Az alaprajz is legyen egyszerű, átlátható. Válasszunk egy szemet gyönyörködtető fókuszpontot és ezt emeljük ki az egyszerű vonalú háttérrel.   Érdemes lehet feng-shui tanácsok között is nézelődni.

2. Válassz természetes színeket!

Amikor Zen stílusú fürdőszobát tervezel, a természetben is megtalálható színek közül válassz:  mint például a bézsek, barnák, homokszín, szürkés barna, zöld és fekete – segítenek a nyugodt légkör kialakításában.

3. Használj természetes anyagokat.

Kő, fa és fém – mind jó választásnak bizonyul és segít a természetet becsempészni a fürdőszobádba. Ezek megfelelő keverése és adagolása igazán hatásos lehet.  Ne legyen túl hangsúlyos egyik sem, a megfelelő ötvözet és egyensúly a lényeg.

4. Merülj el egy nagy kád vízben

A hagyományos japán házaknál az egyik legfontosabb szertartás a nap végén egy kiadós fürdőzés egy hatalmas kád vízben.  Ez igazán jól hangzik, miért ne vezetnéd be Te is? Ehhez azonban a tusoló helyett egy nagy méretű kádra lesz szükséged, egy illatos habfürdő és néhány mécses- egészen biztos segít ellazulni és megszabadulni a napi gondoktól.

5. Hozd be a természetet!

Van egy nagyszerű  ZEN-mondás: “Csendben üldögélek az ablaknál. Hullnak a falevelek, nyílnak a virágok. Jönnek-mennek az évszakok. Van ennél nagyszerűbb élet? ”

Ha lehetőséged van rá, építs egy hatalmas ablakot a kád mellé, ami egy csinos kis kertre néz. Ha csak kisebb ablakod van és onnan látni a fákat és az eget, akkor is jó úton jársz. Ha nincs ablakod, akkor például tegyél egy gyönyörű orchideát a mosdó közelébe és érezd a természet közelségét.

6. Ne feledd: “A kevesebb néha több”.

Ez a ZEN stílusú fürdőszobák esetén mindig igaz. Minimalizáld a dekorációt és szabadulj meg a kacatoktól vagy rejts el őket –  nyugalom és tágasság érzése lesz a jutalmad.

7. Játssz a fényekkel és a világítással!

Fényekkel nagymértékben befolyásolhatjuk hangulatunkat, megfelelő fény esetén vidámak és tettrekészek leszünk, míg fény hiánya akár depressziót is okozhat. A Zen stílusú fürdőszobában a legfontosabb a megfelelő természetes fényforrás (ablak), mely akár –  ha a fürdőszobán nincs ablak – egy szomszédos helyiségből is beszűrődhet.   Alaposan gondoljuk végig a világítást és többféle fényforrást is telepítsünk, erős fényt a tükörhöz, hogy jól lássuk magunkat borotválkozás vagy sminkelés közben, tompább fényeket fürdéshez, stb. és váltogassuk ezeket.

Ha további szép fürdőszobák is érdekelnek, kattints a linkre!

Similar Posts: