Minden fürdőszoba csempének van egy titkos kódja. Amit csak a beavatottak ismernek, azok akik már megvették és hazavitték.És amit jó lesz, ha Te is kőbe vésel, hogy évek múltán is emlékezz rá. Hiszen soha nem szabad elfelejtened…

Ez a titkos kód pedig nem más, mint a csempe gyártási kódja. Általában betűvel és számmal jelölik (pl. A, vagy B, I, II) és azt jelenti, hogy melyik gyártási sorozatból származik a csempe és a csempe dobozán biztosan rajta van.

Miért fontos ez, és mire jó?

A gyártási kód ismerete azért fontos, mivel minden gyártás során különböző méretek (kalibráció) és színárnyalatok (tónus) születnek. Nincs 2 egyforma gyártás, nincs 2 pontosan egyforma méret,  nincs 2 egyforma színárnyalat. Márpedig különböző gyártásból származó lapokat soha nem teszünk egymás mellé, hiszen a méret és színárnyalatnyi különbség ebben az esetben egyből látható és a végeredmény nagy eséllyel ronda lesz.

Ha burkolás közben elfogy a csempe és el kell szaladnod még néhány dobozért, akkor  különösen fontos megadnod a gyártási kódot a kereskedőnek az adott lap neve és színe mellett (remélhetőleg ő el is kéri, de ha nem, Te mindenképpen hívd fel rá a figyelmét).

Ha pedig évek múlva lenne szükséged még néhány doboznyira, amennyiben még gyártják a csempét, a gyárak szoktak segíteni az adott kódú csempe elővadászásában, de ha esetleg sehol sem találnak belőle raktáron, akkor fogják javasolni az adott kódhoz legközelebb álló sorozat darabjait.

Hogyan őrizd a kódot?

Mint tudjuk, Da Vinci kód esetén szigorú őrzési szabályok vannak:-))) Neked azonban elég, ha a maradék csempék közé elteszed a doboz ama kis darabját, amin a kód található. Vagy digitális fényképezővel lefotózod és megőrzöd, azonban ebben az esetben tilos elfelejtened, hová is mentetted el a file-t:o)

Similar Posts: