Ha Te is éppen mosdó vásárlás előtt állsz, már a tervezés során érdemes a méretekre is figyelned.

6. rész: Mekkora hely szükséges a mosdók kényelmes használatához?

A mosdópult magasságát általában 85 cm-re tervezzük, ami egy átlagos magasságú embernek éppen megfelelő. Ezt például már bordűr tervezésekor is érdemes figyelembe venni, hiszen nem túl csinos, ha a szép és drága díszcsíkunkat pont eltakarja a mosdó.

A fal vagy a zuhanykabin mellé telepített mosdó esetében a berendezés közepétől számítva a falig legyen min. 45 cm hely, egy könyökre tett kezű ember legyen a mércénk, vagyis 90 cm.

Mekkora hely szükséges a mosdó előtt? Ez attól is függ, hogy például egy egyszemélyes panel fürdőszobáról beszélünk, vagy több személy által használt, dupla mosdóval is rendelkező “szobáról”.

A minimum a faltól számított 1 méter, így elfér egy normál méretű mosdó és előtte egy ember kényelmesen.  Amennyiben többszemélyes fürdőnk van és szeretnénk a mosdó előtt álló ember mellett közlekedni is, a faltól legalább 170 cm szabad helyet tervezzünk.

Dupla mosdó esetén a kényelmes használathoz általában 160 cm széles hely szükséges, a mosdók általában 140 cm-től indulnak.

A mosdó fölé szerelt tükör esetében általánosságban elmondhatjuk, hogy a tükör teteje 170 cm magasságban legyen.

Mekkora egy átlagos méretű mosdó? Körülbelül 60 cm széles és 45 cm mély.

Szerencsére ma már igen széles a mosdók méretválasztéka, így könnyen találunk az általánostól jelentősen eltérő igényekhez is megfelelő darabot. Pici, szűk helyekre, mint például egy WC, létezik extra mini, úgynevezett kézmosó, ami akár csak 22 cm-re lóg ki a faltól.

Létezik sarokkézmosó is, ami szintén rendkívül praktikus és helytakarékos megoldás ilyen pici helyekre.

Természetesen ennek ellenpárjaként óriás méretű mosdókat is könnyedén találunk, és igen divatosak megfelelő méretű fürdőszobák esetén – szélességük akár a 140-150 cm-t is könnyedén elérheti.

Milyen mosdót vegyek? sorozatunk további részei:

1. rész: A fali mosdó

2. rész: A felülről beépíthető mosdó

3. rész: Az alulról beépíthető mosdó

4. rész: A félig beépített mosdó

5. rész: A ráültethető mosdó

7. rész: A mosdók anyaga

8. rész: Stílusgyakorlatok – 5 tuti tipp (mediterrán, minimál, zen, modern, klasszikus, stb.)

+ Bónusz video: Hogyan szereljünk fel mosdót saját kezűleg?

Similar Posts: