Vérbeli mediterrán fürdőszobára vágysz?

Kíváncsi vagy, milyen apró trükkökkel hozhatnád létre az igazi, hamisítatlan délvidéki hangulatot?

A mediterrán stílusú fürdőszoba manapság az egyik legdivatosabb stílus, hiszen egyszerre otthonos és elegáns. Az új építésű házak közül is ma már a legtöbben a mediterrán stílusra szavaznak és cseppet sem meglepő, ha a fürdőszobá(k)ban is ezt a hangulatot szeretnék viszontlátni. Ha Te is egyike vagy azoknak, akik hozzám hasonlóan imádják ezt a stílust, csemegézz alábbi tippjeim közül.

1. tipp: Rusztikus, matt hatású csempék

A legfontosabb dolog amit szem előtt kell tartanod, a jó csempeválasztás. Nincs még egy ilyen stílus, mint a mediterrán, ahol ez ennyire fontos. Rusztikus, matt hatású kerámiacsempék, terrakotta, természetes kövek, mozaik a legelterjedtebb megoldások. Különösen kedveltek a rusztikus szélű csempék és padlólapok.

2. tipp: “Mosott” színvilág

Legyen az provanszi ihletésű sárgás-zöldes-kék, egy kis franciás levendula szín, spanyolos sárgás-vöröses, vagy egy kis görög mosott fehér színű falak kék díszítéssel, fontos, hogy fakó, mosott hatású színeket válassz. A természetes kövek bézses színvilága, vagy a márványra emlékeztető rózsaszínes árnyalat is igencsak jól mutat. A fényes, tiszta, élénk árnyalatokat most nyugodtan felejtsd el!

3. tipp: Bordűr, listello, torello, inserto, tozzetto

Jó, ha megtanulod ezeket az édes kis olasz szavakat, hiszen garantáltan erre fogsz a legtöbb pénzt költeni, ha hamisítatlan mediterrán fürdőszobát szeretnél.

Listello: ezek a díszcsíkok. Általában minimum 2 féle méretben léteznek 1-1 termékcsaládon belül is (vékonyabb és vastagabb díszcsík).

Torello: Az olaszok “élvédője”, ami kb. annyival jobban néz ki a nálunk szokásos élvédőnél, mint egy Porsche a Suzukinál. Egyszínű, a csempe tónusához igazodó, lekerekített, domború kis lezáró vég, amit általában a falicsempék tetején, és pl. beépített mosdók, kádak esetén érdemes, sőt szinte kötelező használni. Létezik V-cap verzió, ez a sarkok lezárása alkalmas, kis gömbölyű sarokelem.

Inserto: magyarul hívhatjuk faliképnek. Különböző mintás csempék, melyeket a normál csempék közé csempé(s)zve további izgalmat vihetsz a csempekompozícióba. Általában a csempével megegyező méretű (vagy annak többszöröse).

Tozzetto: Ez egy ici-pici, általában négyzet alakú mintás csempedarab, amit a normál csempék sarkaihoz tudsz beilleszteni.

Szerintem a fenti listából 1-2 fajtát mindenképpen használj (nem kell mindet, mivel a kevesebb itt is több), de az élvédőt könyörgöm felejtsd el. Egy élvédős mediterrán fürdőszoba olyan, mint egy elegáns lakkcipő, fehér sportzoknival.

Hogyan tudsz spórolni? Amikor csempét mész nézni, és az árakat nézed, ne a csempe négyzetméter árával kezd, hanem a kis kütyükével, mivel ezek a kiegészítők összeségében többe kerülhetnek, mint amennyit az alapcsempére összességében költöttél.

Hirdetés:

Mediterrán stílusú csempék, akciós áron, országos házhoz szállítással itt!

4. tipp: Tükör mediterrán módra

Ez amilyen egyszerű, annyira látványos. A csempéhez tartozó listello-ból és/vagy torello-ból körülvesszük a tükör helyét, majd egy üvegessel sima tükröt vágatunk bele.  Minél nagyobb méretű, annál látványosabb.

5. tipp: Beépített mosdó, kád és épített zuhany

Hát igen,  a beépített szaniterek egy mediterrán fürdőszoba esetében olyan, mint a gesztenyepürén a tejszínhab.  Kötelező:-)

Szerintem enélkül nincs is mediterrán fürdőszoba, vagy éppen van, de minek. A mosdót például besüllyeszthetjük egy kis épített pultba (melyet szépséges listellokkal és torellokkal díszítünk), vagy “modern lavórként”  rá is ültethetjük.

Általános kérdés szokott lenni, hogy miből építsük? Hogyan burkoljuk? Hogyan oldjuk meg a hidromasszázsos kád esetén a beépítést? További praktikus ötletek és tapasztalatok a beépítések téma körül itt.

És hogy miből építsük? Többféle megoldás létezik a betontól a wedi lemezig, azonban tapasztalataim szerint a legjobb és legolcsóbb ytongból megépíteni. A beton idővel megrepedhet, a wedi lemez meg igen drága, én jobb szeretek a listello-ra és torello-ra költeni, ami majd látszik is. (Azt hiszem fuccs a wedi szponzorációnak:-)

Érdemes a mosdó alatti helyet is kihasználni és  beépíteni. Ez maradhat szabadon is, de akár el is takarhatjuk, függönnyel vagy ajtóval.

+1 ötlet: sokszor találkoztam azzal a problémával, hogy a mediterrán fürdőszobába hidromasszázs kádat szeretett volna a tulajdonos,  mediterrán módra beépítve. Igenám, de ezekhez a kádakhoz időnként hozzá kell férni, tisztítani, stb. Ezt általában mágneses csempével szokták megoldani, ami kevés lehet, és nem is túl esztétikus. Ezért én inkább az elhúzható komplett előlapot ajánlom, íme egy kép.

6. tipp:Falfülkék, épített polcok, “ál”oszlopok

Ha igazán professzionális hatást akarsz elérni és nem szeretnéd, ha a dezodoros flakonok elrontanánk az egyébként tökéletes összképet, építs falfülkét, nem bánod meg. Itt könnyedén megoldhatod a tárolás gondjait, akár kosarakba rendezed a fürdőszobai dolgokat, akár egy szép függönnyel, akár ajtóval takarhatod. Az épített polcok, padkák szintén igen praktikusak és szépek, ha van rá helyed, ne hagyd ki. Ytonból épített áloszlopokkal könnyedén tagolhatod a teret, ilyenkor az oszlopokat, fülkéket érdemes más színű csempével hangsúlyozni. Ezekkel az apró trükkökkel igazán egyedi hangulatokat hozhatsz létre.

7. tipp: Kovácsoltvas kiegészítők

Be kell vallanom, én imádom a kovácsoltvas dolgokat, talán nem véletlen, hogy van is egy kisebb raktárnyi portékám belőle:-) Szerintem egy szép törölközőtartó, elegáns ülőke, gyertyatartó igazán feldobja az egyébként is klassz hangulatú mediterrán fürdődet. Hiszen látott már bármelyikünk is egy valamire való olasz csempe katalógust kovácsoltvas kiegészítő nélkül?

8. tipp: Utolsó simítások

Ha idáig eljutottál és a fentieket kipipáltad, akkor már csak néhány pihe-puha törölköző (például egyedi, téged felvidító életbölcsesség feliratokkal hímezve), légies textilek az ablakokra, egy kellemes illat és VOILÁ, kész a tökéletes álomfürdőszoba á lá Mediterránia.

+1 bónusz: Esettanulmányok:

Egy vérbeli mediterrán fürdőszoba

Egy mini oázis Zalakerámia csempéből

“Tengerre Magyar!” fürdőszoba

Similar Posts: