Hogyan tervezzünk gyermekbarát fürdőszobát, ami együtt nő gyermekünkkel?

Hogyan tedd biztonságossá gyermeked számára a fürdőszobát?

Fürdőszobát tervezni gyermekek számára  igazi kihívás.  Vidám színekkel és mintákkal remek hatást érhetünk el, azonban “a kevesebb több” alapelv itt különösen igaz.  Hiszen a nagy színkavalkád túlságosan “csiricsáré” összhatást eredményezhet és vidámság helyett túlpörgetheti, felizgathatja gyermekünket. Azokat a  bizonyos kis mackós/királylányos mintákat pedig gyermekünk hamar “kinövi” és megunja, márpedig egy fürdőszobát ritkán csempézünk át néhány évente.

Így hát összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tervezzünk gyermekünk számára igazán vidám és hosszú távra szóló fürdőt.

Színek világa

A gyermekek imádják a színes dolgokat, így elsőre azt gondolhatnánk, hogy az lesz a legjobb, ha veszünk néhány  élénk színű falicsempét  2-3 árnyalatban és kész.  Azonban tartsuk észben, hogy a túl sok szín igencsak nyugtalanító lehet.

A fürdőszobatitkok.hu tippje: A színek igenis fontosak, megfelelő arányban adagolva. Ahelyett, hogy minden falat élénk színű csempével burkolunk, érdemes inkább színes kiegészítőket és rövid színes falszakaszokat alkalmazni.  Például a falakon és padlón alkalmazhatunk természetközeli színeket (bézs, fehér, halványsárga) és hozzuk be a színeket a fürdőszobába színes mosdóval, törölközőkkel, játékdobozokkal, zuhanyfüggönnyel, vagy néhány színes csempével.  Egy kék vagy zöld színű mosdó igazán feltűnő lehet egy natúr csempék között. Ami a színeket illeti, zöldek, sárgák, kékek igazán jól mutatnak a gyerekfürdőszobákban és kevésbé harsányak, mint az ciklámen vagy a narancssárga.

A minták legalább olyan fontosak egy vidám gyermekfürdőben, mint a színek. Néhány klassz kiegészítő vagy WC deszka segítségével játékos tereket hozhatunk létre.  Vízszintes és függőleges vidám bordűrcsíkok  szintén segítenek jókedvet csempészni a térbe.

Vonjuk be gyermekeinket is!

Ha már kicsit nagyobbacska, vonjuk be őt is a különálló gyermekfürdőszobát érintő döntéseinkbe. Itt nem muszáj mindennek mindennel passzolnia, sokkal fontosabb, hogy játékosságot és némi kalandot teremtsünk számára.  Akár néhány csempét is kifesthetünk közösen, vagy rajzolhatunk a tükör szélére valami vidám motívumot közösen – ez igazán jó móka lehet.  Márpedig együtt alkotni mindig nagy öröm, hiszen ne feledd: néhány év és már fel is nőttek.

Játékdobozok

Mivel gyermekeink néhány tucat játék és kis mütyürök nélkül olyanok, mint egy félkarú óriás, a tárolás megszervezése az egyik legfontosabb teendőnk a gyerekfürdőszobák esetén. Ha van helyünk és lehetséges, alakítsunk ki falfülkéket, ahol kis kosarakban tárolhatjuk a játékhegyeket. Ha nincs helyünk, akkor kreatívnak kell lennünk: például rattankosár a WC-tartály tetején, vízálló zsák a függönyrúdon – a lényeg, hogy a sok értékes “kincset” esztétikusan elrejtsük.

Érdekes felületek

A gyerekek imádnak minden érdekesnek látszó dolgot megtapogatni, megérinteni: helyezzünk néhány érdekes felületű csempét (követ, kavicsot utánzó csempét) például a kádhoz, vagy néhány üvegcsempét a zuhanyhoz, vagy a tükör köré. Nem muszáj csak a hagyományos csempéhez ragaszkodni, ráadásul a természetes anyagok (kavicsok, kövek, fa) biztonságosabbak is , mert kevésbé csúsznak.

Biztonság

Sajnos, egyszer minden kisgyerek felnő. De addig is amíg picik, legfontosabb dolgunk egy olyan hely megteremtése, ahol önállóan is képesek biztonságosan tenni-venni.

A mosdóhoz például vehetünk egy kis sámlit (akár az IKEÁban) , amit használaton kívül könnyedén becsúsztathatunk a mosdó alá.

Manapság már a plázákban látott automata csaptelepet is könnyedén beszerezhetjük és beállíthatjuk egy kellemes hőmérsékletre, így nem kell a csaptelep nyitásához nyújtózkódnia a picinek és nem tudja leforrázni a kezét sem, hiszen egy kellemesen meleg hőfokra automatikusan beállíthatjuk.

A felnőtt WC-hez kapható WC-szűkítő ülőkét is érdemes beszereznünk, számos formában kapható (akár kislétrával is), és ez biztonságérzetet ad kisebb gyermekeinknek.

A villanykapcsolókat -ha lehetőségünk van rá – helyezzük alacsonyabb, kb. 1 méteres magasságba, így törpéink is könnyedén elérik. Ha erre nincs mód akár mozgásérzékelős lámpát is elhelyezhetünk.

Első a biztonság

Tegyük gyerekbaráttá meglévő fürdőinket! Néhány további apró dologgal csökkenthetjük a gyerekekre leselkedő veszélyforrások számát.

1. Helyezzünk a  WC-deszkára biztonsági reteszt, ami segít megvédeni gyermeink ujjacskáit, nehogy rácsapódjon a deszka.
2. Használjunk csúszásgátló szőnyeget a kádban és zuhanyzóban.
3. Szereljünk fel kapaszkodókat a WC és kád közelébe, hogy gyermekeink könnyen tudjanak ki és be szállni.

4. A tisztítószereket és a kozmetikumokat is! helyezzük magas polcra, ahol a kicsi nem éri el őket, ugyanis nemcsak a vegyszerek, de egyes kometikumok is mérgezőanyagokat tartalmazhatnak.

Kérdésed vagy ötleted van? Várom hozzászólásod!

Similar Posts: