Ha Te is éppen kádvásárlás előtt állsz, akkor már jól tudod, hogy a hatalmas kínálatban kiválasztani a legmegfelelőbbet cseppet sem könnyű dolog. Nézzük végig, mi az amit mindenképpen tudnod kell a kádakról – mielőtt döntesz.

1. Fő a kényelem!

Egyik kedvenc vevőm mesélte, hogy ő hogyan választott kádat: amelyik tetszett, abba belefeküdt és kipróbálta. Bár jókat nevettünk, amikor elmesélte, hogy milyen arcokat vágtak a körülötte állók, de egy dologban nagyon igaza volt, mégpedig, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy a kád kényelmes legyen. És hát amikor ágyat veszünk, azt is kipróbáljuk:-)

2. Forma & Méret:

designos íves vonalú egyenes kád ravak magnoliaA legismertebb kádtípus a hagyományos egyenes vonalú (szögletes) kád. Általában a következő méretekben kapható: 160-185 cm hosszúság és 70-90 cm szélesség között. Persze létezik ennél még kisebb is, például 120×70 cm a Ravak Lilia nevű kádja. Illetve sokféle forma van, nem feltétlenül kell szögletesnek lennie:-)

Nagyobb, luxus fürdőszobák kötelező darabja a sarokkád. Legkisebb a 140×140, azonban ennél picivel nagyobb 150×150 vagy akár 160×160 méretben is kapható. A legjobb a sarokkádakban, hogy a kényelmes fürdésen kívül általában egy kis ülőke van a sarokban, ahová nemcsak pakolni lehet remekül, de ahol ülve zuhanyozni is igen kényelmes.

Aki sarokkádat szeretne, de kisebb a fürdőszobája, azok számára is van megoldás, mégpedig az asszimetrikus sarokkád, mely általában 140-180 cm hosszú és 100-105 cm széles. Azonban van olyan tipikus panelfürdőszobába való modell is (pl.Ravak BeHappy), amelyik nem ívesen szűkül, hanem szögletesen ugrik be ( a fejrésznél széles, a láb részénél pedig normál kád) és mérete: 150×75 .

kaldewei kád 6 szögletű Természetesen léteznek további extra formájú kádak is, pl. a hat vagy nyolcszögletű kádak. A képen a Kaldewei Novola Duo 6 szögletű kád látható.

3. Milyen anyagból legyen?

Erre nincs jó vagy rossz válasz, attól függ, mit szeretünk.

A legkeményebb anyag: a zománcozott acéllemez kád. Itt a vastagságra kell figyelni, az olcsóbb kádak 1,8 mm vastagak (pl. Roca), a jobb  minőségűek pedig akár 3,5 mm-esek (pl. Kaldewei). Ezek már annyira tartósak, hogy nem véletlenül a gyártó akár 30 év garanciát is vállal a termékre.

Előnye: strapabíró (kopás, karc, ütésálló), és rendkívül higiénikus, kiválóan ellenáll a fürdéshez használt kozmetikumoknak . Könnyen tisztítható. Ez a legolcsóbb megoldás.

Hátránya: Ha sérül, a zománc lepattan, az nehezen javítható. Súlya nagy, ez nehézséget jelenthet szállításnál, beépítésnél. Minden esetben csempézni kell. Hideg-érzet (fürdésnél kevésbé tartja a meleget).

A formatervezők kedvence: az  akrilkád. Az akril egy speciális hőre lágyuló műanyag, emiatt könnyen formázható, jól alakítható, nem véletlenül a formatervezők kedvence. Kb. harmad akkora súlyú, mint az ugyanakkora méretű zománcozott acéllemez kád. Fontos tudnivaló, hogy mindig lábra kell építeni, mivel enélkül megfeszülhet és könnyen elrepedhet, és persze enélkül a garancia sem érvényes. 

Előnye: Meleg érzet (és lassabban hűl ki a meleg víz), kényelem ( a sokszínű formatervezésnek köszönhetően), könnyű tisztán tarthatóság és javíthatóság (kisebb karcokat lehet javítani, polírozni). Előlap is kapható, könnyű szállítani, beépíteni.

Hátránya: Mivel felülete puhább, könnyebben karcolódik.

4. Kiegészítők

A költségekhez mindig már előre számítsuk hozzá a következő “kötelező” elemeket (nehogy meglepetés érjen az akár több tízezres tételek láttán):

kádláb

lefolyó (hagyományos dugós, vagy automata)

És persze az én kedvencem, ami másnak opcionális, számomra kötelező: egy jó kis hidromasszázs rendszer. Ettől aztán garantáltan a kedvenc “bútordarabunk” lesz a lakásunkban a kád és könnyedén felfrissülhetünk egy fárasztó nap után:-)

Bónusztipp: Hogyan építsünk be hidromasszázs kádat mediterrán módra?


Similar Posts: