avagy árcsökkentés helyett lessük el inkább az ingatlan-befektetők titkait!

2009-ben a válság elmélyül az ingatlanpiacon –  nyilatkozzák az ingatlanpiac szakértői nap, mint nap. Sajnos rajtuk kívül ezt már mindazok jól tudják, akik egy ideje mindhiába árulják ingatlanukat.  Ha döcög a lakáseladás és szorít az idő, sokakban felmerülhet a “csökkentsük az árat” kényszere… De valóban csak az árcsökkentés az egyetlen megoldás azok számára, akik szeretnék mielőbb nyélbe ütni az ingatlaneladást?

A legelső dolog, amit tudnunk kell 2009-ről: hogy az idei év valóban vevőkben igen szűk esztendő lesz. Amennyiben nem tudunk  2-3 évet várni a lakáseladással, semmiképpen nem bagatellizálhatjuk el a dolgot. Az egyik oldalról a dráguló és szigorodó hitelfelvétel miatt a vevők többsége kivár (márpedig a gyakorlatban minden magyar vevő vesz fel hitelt függetlenül attól, hogy mennyi pénzt szán lakásvásárlásra). A másik oldalon pedig tömegesen döntenek úgy a lakástulajdonosok, hogy – részben a dráguló közműköltségek, részben egy meglévő hitel drágulása miatt – kénytelenek eladni ingatlanukat. Egy ilyen helyzetben azok a vevők, akik mostanság lakásvásárlásra adják fejüket, igazán kánaánban érezhetik magukat és – az eladók nem túl nagy örömére – igencsak széles kínálatból válogathatnak…

No de mit tehetünk annak érdekében, hogy az érdeklődőből vevő is legyen és több tucat lakás közül pont a miénket válassza?

A leggyakoribb hiba, amit ilyenkor tehetünk,
hogy eleinte túl magasan tartjuk az árat az “ugyan már, nincs itt semmiféle válság” szellemében. Majd amikor a bank már kopogtat az ajtón, pillanatok alatt, drasztikusan árat csökkentünk, és elkótyavetyéljük ingatlanunkat. Ehelyett sokkal jobban járunk, ha a jelenlegi helyzetet tudomásul vesszük és ellessünk néhány jól működő titkot az ingatlan-befektetőktől.
Hiszen létezik egy másik alapos indok is, amiért egy vevő még akkor is a mi lakásunkat választja, ha nem vagyunk hajlandók az egyébként reális árat csökkenteni: mégpedig az, amikor menthetetlenül beleszeret.

A legjobb, amit tehetünk - persze ha nem akarunk vagyonokat költeni a hamarosan eladandó lakásunkra – hogy úgy viselkedünk, mint a profi ingatlan-befektetők. Megkeressük, hogy melyik az a felújítási munka, amelyik a leginkább megtérül és a legnagyobb hasznot hozza majd nekünk. Ez pedig a tapasztalatok alapján nem más, mint a gyönyörű és ellenállhatatlan fürdőszoba.

Persze rögtön ott motoszkál a fejünkben jó néhány kifogás, aminek nem érdemes bedőlni – lássuk őket szépen sorban.
Sokan félnek belevágni egy teljes körű fürdőszoba felújításba, mert azt gondolják, hogy túl drága -miközben valószínűleg jóval olcsóbb, mint például egy ingatlanközvetítő. És vajon melyik lesz nagyobb hatással leendő vevőnkre: egy ragyogóan szép fürdőszoba vagy az ingatlanközvetítő monológja?

A másik jellemző kifogás az szokott lenni, hogy mindenkinek más az ízlése, jobb lesz a vevőnek, ha maga újítja fel. Ez nagy tévedés, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a tökéletes, új és tiszta fürdőszobát minden vevő nagyra értékeli és mindkét nem számára egyaránt fontos. A nők elsősorban érzelmi alapon döntenek az ingatlan mellett, a szívükhöz pedig a fürdőszobán és a konyhán át vezet az út, itt dől el, hogy beleszeretnek-e az adott lakásba. A férfiak pedig praktikusan gondolkoznak, és egy tökéletes fürdőszoba láttán az jut eszükbe, hogy „Hurrá, egy gonddal kevesebb”.

Ha azonban az tartana vissza minket, hogy nem tudjuk, milyen legyen az eladás szempontjából tökéletes fürdőszoba, mennyit érdemes erre szánni és hol tudunk a költségekből lefaragni, hogyan kerülhetjük el az elhúzódó munkálatokkal járó rémálmot,  vagy csak néhány jó ötlet hiányzik, akkor jó hírünk van. Hiszen a következő hetekben adunk jó néhány praktikus tippet és ötletet, hogy okos szervezéssel, alacsony költségvetéssel kb. 3-4 nap alatt kivitelezhető legyen a tökéletes álomfürdőszoba, melybe a következő érdeklődőnk azonnal és menthetetlenül beleszeret.

Tehát ha 2009-ben, a válság ellenére is gyorsan és jó áron szeretnék eladni ingatlanukat, akkor a következő hetekben lessük el együtt az ingatlan-befektetők álomfürdőszobáinak titkait!

Similar Posts: